Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Kenniswerf

Scalda loopt voor in innovatief onderwijs met Windlabs

Gepubliceerd op 7 januari 2021
Scalda, locatie Vlissingen
Scalda, locatie Vlissingen
Vleugel van een windturbine
Vleugel van een windturbine

Een belangrijk onderdeel van de Kenniswerf zijn de onderwijsinstellingen Scalda en HZ University of Applied Sciences. Ook daar speelt innovatie een belangrijke rol. Niet alleen binnen de onderwijsinstellingen zelf maar ook in de samenwerking met elkaar, het bedrijfsleven en de overheid. 

Windlabs

We spraken met de heer J. (John) Leeman, projecteider bij Scalda. Hij is betrokken bij diverse innovatieprojecten, waaronder het thema 'wind'.
"We hebben iets unieks in Zeeland op de Kenniswerf. We hebben een praktijkopleiding voor monteurs die onderhoud plegen in een turbine van een windmolen en dat bestaat eigenlijk nog niet in het MBO-onderwijs. Er zijn slechts 2 onderwijsinstellingen in Nederland die dit aanbieden in hun portfolio. Wij zijn daarnaast de enige onderwijsinstelling ter wereld die zelf veiligheidstrainingen geeft en certificaten daarvoor mag uitgeven. Bij het tot stand komen van deze opleiding is het bedrijfsleven nauw betrokken geweest en dat is uniek. We werken bijvoorbeeld veel samen met Ørsted die hier ook op de Kenniswerf gevestigd is. De afgelopen twee jaar hebben we veel publiciteit hiermee gehad, een delegatie uit Brussel, economische zaken en ministers hebben een bezoek gebracht."

Delta Kenniscentrum

"Met de komst van het nieuwe Kenniscentrum op de Kenniswerf, kunnen we ons Wind-portfolio daar onderbrengen en verder uitbouwen. We zijn bijvoorbeeld bezig met een leuk project samen met Airtub en Zephyros om windmolenbladen te inspecteren. Een windmolen heeft 3 bladen op 120 meter hoog wat levensgevaarlijk is. We ontwikkelen een drone die erheen kan vliegen en de bladen kan inspecteren.
We halen hiermee hele stoere projecten naar de Kenniswerf. We willen vanaf volgend jaar ook de minor drones kunnen aanbieden om studenten naar Zeeland te trekken. Je moet continue blijven ontwikkelen en stoppen met oude technologie. Wij hopen dat het nieuwe Kenniscentrum daar ook prikkels in geeft."

Opleiding energietransitie

“Daarnaast zijn we in samenwerking met de HZ University of Applied Sciences bezig met het ontwikkelen van een niveau 5 AD-opleiding energietransitie. Alleen in Vlissingen zijn er straks al 30 wijken die klimaatneutraal moeten worden.
Studenten die deze opleiding straks afronden hebben een technische achtergrond en zijn communicatief sterk en moeten dit hele proces binnen de energietransitie kunnen managen."