Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Kenniswerf

Dockwize stimuleert groei, innovatie en ondernemerschap in Zeeland én daarbuiten

Gepubliceerd op 6 oktober 2021
Marlon Baarends - Directeur Dockwize

Voor ondernemers is Kenniswerf dé plek waar het gebeurt in Zeeland. Met Dockwize als incubator en verbinder is het een groeimotor voor de Zeeuwse economie. Afgelopen jaren is het aanbod van Dockwize sterk ontwikkeld en zijn er programmalijnen voor alle soorten ondernemers, ontwikkelfases en belangrijke Zeeuwse thema’s zoals energie, voedsel, water, circulariteit en social impact.

Dockwize is op koers om deze groei door te zetten en de aantrekkingskracht van buiten Zeeland verder te versterken. Dat is precies wat Marlon Baarends, de nieuwe directeur van Dockwize, de komende jaren als missie heeft. We spraken met Marlon over de ambities die Dockwize heeft en waarom zij de aangewezen persoon is om dit te realiseren.

Dacht niet dat ik een baan zou vinden in Zeeland

“Ik ben opgeleid in Nijmegen als Bedrijfskundige. Tijdens mijn hele opleiding ben ik al bezig geweest met innovatie en vooral het samenwerken in innovatie en nieuwe productontwikkeling. Toen ik klaar was met studeren wilde ik terug komen wonen in Zeeland maar dacht ik eigenlijk niet dat ik zou gaan werken in Zeeland, tot ik bij de opening van de toen DOK41 (nu Dockwize) loodsen op de Kenniswerf kwam. Ik werd voorgesteld aan mensen van de HZ University of Applied Sciences die bezig waren met het doorontwikkelen van de Smart Services Boulevard, die de verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven faciliteert. Ik ben daar gaan praten en het was eigenlijk zo wat ik zocht dat ik mijn andere sollicitaties in de Randstad heb afgezegd en twee weken later in Vlissingen op de Kenniswerf begonnen ben.”

Altijd meegekeken met de ontwikkeling

“Vanuit die rol heb ik altijd al meegekeken met de ontwikkeling van Dockwize en Kenniswerf en heb ik op den duur ook één dag in de week vanuit de HZ in die initiatieven meegedacht. Uiteindelijk kwamen daar zoveel kansen en heb ik in overleg met het bestuur van de HZ besloten om over te gaan naar Dockwize. Dat is ruim drie jaar geleden en sinds kort ben ik dus directeur van Dockwize. De afgelopen jaren heb ik de programma’s mogen doorontwikkelen: van startup programma’s naar nu inmiddels een hele lijn met studentenprogramma’s, validatie, acceleratie en groei maar ook corporate programma’s en een weerbaarheidsprogramma. Het is super leuk om te zien hoe Dockwize gegroeid is en hoe er initiatieven op de Kenniswerf samenkomen.”

Aantrekkingskracht buiten de regio

“We willen heel graag de aantrekkingskracht van buiten de regio versterken en dankzij o.a. de online programma’s zie je ook daar kansen ontstaan. Doordat je daarnaast op een aantal thema’s focust heb je ook echt aantrekkingskracht op startups en bedrijven van buiten Zeeland die je graag naar hier wilt halen en verbinden aan de Zeeuwse community.”

“In bijvoorbeeld de BioVoice challenge hebben we met veel grote bedrijven samengewerkt zoals Cosun, Sabic, Efteling en Zeeuwse bedrijven zoals ZorgSaam, Cargill en DOW. Je ziet dat startups vanuit allerlei regio’s hierop aanhaken, bijvoorbeeld een super innovatieve startup uit Rotterdam die eetbare plastics maakt. Die startup heeft een contract met Cargill gesloten en wordt nog steeds bij Dockwize begeleidt en is zo aan de community verbonden. De community is als een olievlek die steeds groter wordt.”

Komen er nog nieuwe programma’s aan?

“We gaan nog meer met studenten programma’s doen. We hebben een nieuwe samenwerking met Scalda maar ook met de opleiding Chemie van de HZ gaan we uitbreiden. Die zijn bijvoorbeeld bezig met biobased producten wat heel goed past binnen de thema’s van Dockwize. Verder gaan we op het gebied van energie meer programma’s lanceren maar daar kan ik nog niet zoveel over zeggen. We zijn dit jaar gestart met de groeiprogramma’s en in het najaar willen we daar weer een nieuwe groep op laten starten. De ambitie is ook om het SOS programma dat ontstaan is als reactie op de coronacrisis door te zetten als weerbaarheidsprogramma dat breed voor ondernemers toegankelijk is.”

Ontwikkeling van de Kenniswerf

“Het gebied heeft een bepaald karakter en dat is uniek, een combinatie van kennisinstellingen, bedrijven, startups en de haven bij elkaar. Ik denk dat je wel ziet dat het gebied erg aan het opknappen is, wat voor ons heel belangrijk is, bijvoorbeeld voor de uitstroom uit Dockwize. Wij hebben hier ruimte voor 40 startups. Als die doorgroeien, dan landen ze soms ook weer vlak naast ons op de Kenniswerf omdat ze verbonden willen blijven aan het ecosysteem. Yisual is hier een voorbeeld van en is echt een succesverhaal qua groei. Dat geldt ook voor studentenbedrijven die na onze programma’s vestigen op de Kenniswerf, zoals Sugarfam.”

Innovatiepunt de KAAP

“Daarnaast zijn we dit voorjaar gestart met de KAAP: de ontwikkel- test en demolocatie op de Kenniswerf. We zijn gestart met een kleine, zeer enthousiaste groep koplopers. De drones vliegen er om je oren en er liggen enorme windmolenwieken waar op getest wordt. Dat concept gaan we nu doorontwikkelen op basis van de behoefte uit de markt. Daar liggen veel kansen voor bedrijven, het onderwijs, voor de Kenniswerf en voor Dockwize.”