Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Kenniswerf

Oud militair vaartuig van Scouting de Watergeuzen, ‘Nummer 70’ gaat op de kant

Gepubliceerd op 7 oktober 2021
Foto: Els Swart

Op donderdag 7 oktober is het oud militair vaartuig van Scouting de Watergeuzen op de kant gehesen en verplaatst naar de landtong van de Lasloods. Het schip wordt gebruikt als clubhuis en krijgt een vaste plek op het droge op de Kenniswerf.  

De Kenniswerf is hét innovatiedistrict in de havenstad Vlissingen. In het zuidelijke deel van de Kenniswerf, onder de Prins Hendrikweg liggen de Binnenhavens die uitgroeien tot een maritiem centrum. De braakliggende gronden worden getransformeerd naar openbare ruimte, bedrijfspanden en huisvesting voor verenigingen, gerelateerd aan het maritieme karakter.  

Scouting de Watergeuzen 

Scouting de Watergeuzen is sinds 1998 gevestigd op de Kenniswerf, in een schip dat ligt in de 2e Binnenhaven. Het schip ‘Nummer 70’ is een oud militair vaartuig waarvan de functie die het destijds had, nog steeds staatsgeheim is. In de Tweede Wereldoorlog is het verbouwd tot drijvend hospitaal. Toen deze functie verviel heeft defensie er cursuslokalen ingebouwd die nu dienen als het ‘clubhuis’ van Scouting de Watergeuzen. Het schip is dé uitvalsbasis voor jongens en meiden van 10-18 jaar die avonturen beleven op en rond het water. 

Schip op het droge 

Het schip is 50 meter lang, bijna 7 meter breed en 4 meter hoog. Om de paar jaar moet het onderhouden worden vanwege het ziltige water. Scouting de Watergeuzen heeft de ambitie om een duurzame en circulaire huisvesting te realiseren. Er is daarom in overleg met gemeente Vlissingen gekozen om het schip op de kant te hijsen en het een vaste plek te geven op de landtong van de Lasloods. Het historische schip blijft behouden en nieuwbouw is daarmee niet nodig. Kraanverhuurbedrijf Sarens heeft het schip op het land gehesen en heeft dit project aangemerkt als leuke en bijzondere hijsklus.

Openbare ruimte

Het schip van Scouting de Watergeuzen geeft op deze manier invulling aan de inrichting van de openbare ruimte die perfect past bij de uitstraling van het gebied en de historische omgeving van de bunker en de Lasloods. Rondom het schip wordt een openbaar plein aangelegd dat gebruikt kan worden door verschillende partijen of voor verschillende doeleinden, zoals evenementen.  

Nu het schip op de kant staat, moeten er nog aanpassingen gedaan worden om het schip te verduurzamen en de veiligheid te verbeteren. Zo moet er o.a. een nieuwe water- en elektra aansluiting komen en zijn nieuwe deuren nodig in de romp van het schip. Een steentje bijdragen kan door te helpen klussen, maar ook door materiaal te doneren of een financiële bijdrage te doen aan Scouting de Watergeuzen. 

Aftermovie 

Bekijk nu de gave beelden die zijn gemaakt van deze bijzondere operatie in de aftermovie