Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Kenniswerf

Bouw 1e woon-werkkavel Edisonweg in volle gang voor Bear Chair Europe

Gepubliceerd op 28 februari 2022
Impressie pand Bear Chair Europe
Impressie Bear Chair Europe

De Edisonweg Noord is dé aangewezen plek op de Kenniswerf om wonen en werken te combineren. Er is ruimte voor 10 tot 15 woon-werkkavels.
Op één van deze kavels is de bouw al in volle gang. Hier gaan de heer F. (Fons) Kuijer en zijn vrouw zich als eerste vestigen. Samen met hun zoon Fredrik runnen ze hun bedrijf Bear Chair Europe. Fons vertelt meer over hun komst naar Vlissingen en het bedrijf.

Vlissingen sprak ons direct aan

"Wij importeren cederhouten tuinmeubelen uit Canada en dit doen we al 30 jaar. We wonen nu in Brussel en waren op zoek naar een plek om te wonen en werken. We hebben eerst in Terneuzen gekeken. Daar konden we een oude marechausseekazerne kopen, maar die moest eerst helemaal verbouwd worden en het proces verliep niet soepel.
We zijn toen hier in Vlissingen terecht gekomen en het sprak ons direct aan. Met alle scheepvaart, bedrijvigheid, de ontwikkeling van de Kenniswerf en het Scheldekwartier, het doet een beetje Rotterdams aan."

Bouw gestart

“We hebben een kavel gekocht aan de Edisonweg Noord. De medewerking van de gemeente was ook heel prettig. Elke hobbel die er was, konden we samen goed oplossen en nu is het zover dat het bouwen is gestart. De fundering ligt er en binnenkort gaan we steeds meer zien.
Het ontwerp bestaat uit een woon- en een werkgedeelte. Het werkgedeelte gaan we als magazijn inrichten. We verwachten dat de bouw voor eind juli klaar is en dan kunnen we verhuizen.”

Bijzonder verhaal

“Het is een bijzonder verhaal hoe ons bedrijf is gestart. We waren op vakantie bij mijn broer in Canada en toen zag mijn vrouw prachtige houten tuinstoelen staan. In Nederland had je alleen nog van die lelijke, plastic tuinstoelen. Mijn vrouw wilde graag die stoelen hebben, maar ik wilde niet rondrijden door Canada met 6 stoelen in de achterbak.
Toen we in Nederland terugkwamen, heb ik daarom opgebeld en gevraagd om ze op te sturen. Dat kon alleen per pallet met 48 stuks erin. Dus ik dacht, 48 stoelen is heel wat en wat moeten we daar dan mee? Ik heb het toch gedaan en nog voordat ze aankwamen, was alles al verkocht aan vrienden en familie.”

Alleenverkooprecht in Europa

“Daarna heb ik nog een pallet laten komen en die waren beschadigd. Omdat ik de schade nergens kon verhalen, heb ik gebeld met de vraag of het niet beter in containers verzonden kon worden. Er kunnen 1.000 tot 1.200 tuinmeubelen in een container en in ruil voor mijn bestelling wilde ik alleenverkooprechten voor Europa. Zo is het eigenlijk gegaan!”

Cederhout

“De tuinmeubelen worden gemaakt van cederhout dat komt van bomen die aan de westkust van Canada groeien. De oorspronkelijke inheemse bevolking gebruikte dat hout vroeger eigenlijk voor alles. Het wordt daarom ook de ‘tree of life’ genoemd.
Er zit heel veel olie in het hout. Bomen die 100 jaar geleden zijn omgevallen, halen helikopters nu nog steeds uit het bos en het hout is nog steeds mooi. Cederhout ruikt heel lekker, heeft en mooie lichte kleur en tekening. Je kunt het bijvoorbeeld ook niet vernissen, want die oliën uit het hout trekken er doorheen.”