Mobility Makers Kenniswerf

De gemeente Vlissingen is partner in het Interreg project Mobility Makers (MM). Binnen dit project wordt samen met partners uit o.a. België, Frankrijk en Zweden gewerkt aan duurzame mobiliteit in minder stedelijke gebieden. Waarom is het autogebruik in deze gebieden zo hoog? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer gebruik wordt gemaakt van duurzame (deel)mobiliteit?

In het MM project wordt onderzocht wat de factoren zijn die bijdragen aan het hoge autogebruik en welke maatregelen genomen kunnen worden om gebruikers te helpen duurzame reis-keuzes te maken. Onderzocht zal worden of met vraag gestuurd werken, gedragsverandering kan plaatsvinden. Via de website Mobility Makers: Mobility Makers: Customising sustainable mobility mixes to fit users’ needs MM | Interreg North Sea zijn de ontwikkelingen in het Interreg project te volgen.

Doel voor de Kenniswerf

Samen met de HZ, lectoraat Healthy Region, werkt de gemeente Vlissingen aan het terugdringen van autogebruik naar en van de Kenniswerf. Wanneer minder gebruik wordt gemaakt van de auto en meer van de fiets, openbaar vervoer en/of deelvervoer, is er minder parkeerruimte nodig. Daarnaast hebben deze vormen van mobiliteit een positief effect op de gezondheid van werknemers en studenten. 

Wanneer minder parkeerruimte nodig is, kan de Kenniswerf groener en aantrekkelijker worden ingericht. Ook dit heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van de Kenniswerf.

Wat gaan we ervoor doen

De komende periode gaat de mobiliteitscoach samen met bedrijven en organisaties op de Kenniswerf na hoe het gedrag van gebruikers beïnvloed kan worden. Met als doel om duurzame vormen van mobiliteit te bevorderen en autogebruik te verminderen. Is uw bedrijf momenteel al gevestigd op de Kenniswerf en heeft u interesse om nu al een mobiliteitsscan uit te laten voeren of om in gesprek te gaan met de mobiliteitscoach? Hiervoor kunt u een verzoek doen via Kenniswerf@vlissingen.nl

Focus op langzaam verkeer en vergroening

Bovendien zet de gemeente bij herinrichting van het openbaar gebied meer in op het faciliteren van langzaam verkeer en vergroenen en minder op het faciliteren van het autoverkeer. Zowel de inzet van de mobiliteitscoach als het vergroenen van parkeerruimte wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie uit het Interreg project Mobility Makers.

Data en kennis

Bij de start van het project is een nulmeting uitgevoerd naar het aantal vervoersbewegingen met verschillende vervoersmodaliteiten en het aantal geparkeerde auto’s in het gebied. Gedurende (in 2025) en aan het eind van het project (in 2027), zal deze meting opnieuw worden uitgevoerd, zodat het effect van de pilots gemeten kan worden. Door samen te werken met de HZ en andere partners in dit project, wordt kennis gedeeld over gedrag en worden methoden ontwikkeld om gedrag te beïnvloeden.